sunnuntai 21.10.2018 Ursula

Häpeämättömän kotiseutuhenkinen

Kun inspiraation puute iskee

Nyt se sitten tapahtui – se, mitä bloggariksi suostuttuani pelkäsin… Iski inspiraation puute ja itse asettamani deadline on huomenna. Aiheita olisi vaikka millä mitalla, mutta kun ei vain kirjoittaminen suju, niin kuin pitäisi.

Tällaisella hetkellä tulee mieleen hollantilainen, vuonna 2000 ikiuneen vaipunut Toon Hermans, jonka yhden miehen show’t olivat unohtumattomia. Hän ei tarvinnut ohjelmissaan muuta rekvisiittaa kuin tuolin tai hatun tai klovnin nenän. Eikä hänen tarvinnut kuin vain katsoa yleisöä, kun jo ensimmäiset naurunpurskahdukset purkautuivat ilmoille.

 

En osannut edes kunnolla vielä hollantia, kun ”hurahdin” hänen huumoriinsa. Hän viihdytti hollantilaisyleisöä teattereissa ja televisiossa ilman politiikan häivääkään. Nykyään monet yhden miehen show’t ovat muuttuneet koviksi, joskus jopa murskaaviksi poliittisiksi kannanotoiksi, joista ei aina tiedä, pitäisikö niille nauraa vai ei.

Mainittakoon, että eräs tällainen ohjelma televisiossa aiheutti vuosia sitten yhden olutmerkin poistumisen Alankomaiden markkinoilta. Melkoinen vaikutusvalta yhdellä humoristiseksi tarkoitetulla ohjelmanumerolla!

 

Mutta Hermansin yksinpuhelut olivat aina viihdyttäviä. Erityisesti mieleeni on jäänyt show, jossa hän hyvin pitkään ylisti melko tavallisen näköistä tuolia. Hän tarttui esiintymislavalla tuoliin, jossa hänen mukaansa hänen näyttelijä-sisarensa oli istunut kolme tuntia (todellisuudessa hänellä ei edes ollut siskoa vaan ainoastaan veljiä).

”Ja sisko istui tässä (osoitti istuimen keskiosaa). Ei siis tässä (osoitti tuolin oikeaa laitaa), eikä tässä (osoitti vasenta laitaa).” Ja taianomaisesti hän sai yleisön tuijottamaan minuuttikausia ihan tavallista tuolia. Hän palasi jutustelussaan jatkuvasti takaisin tuoliin, josta teki jonkun kuivan huomion tai muisteli kaihoisasti, kuinka sisko oli sillä istunut.

Ja yleisö nauroi vedet silmissä. Olen nähnyt tuon ohjelmanumeron useita kertoja, mutta aina se saa nauramaan yhtä makeasti.

Sellaisen taidon kun osaisi – tehdä tyhjästä upeita juttuja. Olisi bloggarin elämäkin helpompaa…

Jätä kommentti

*