lauantai 3.4.2020 Sampo, Veeti

Häpeämättömän kotiseutuhenkinen

Nykytaidetta – taidetta, vitsi vai idea?

Satutko olemaan nykytaiteen ystävä? Vai ihasteletko mieluummin vanhojen mestareiden töitä? Minun täytyy tunnustaa, että vaikka hyvin usein joudun tekemisiin nykytaiteen kanssa, mieluummin kuitenkin katselisin vaikka Pekka Halosen maisemamaalauksia tai hollantilaisen Andreas Schelfhoutin talvimaisemaa 1800-luvulta. Muutaman kerran nykytaiteen messuilla olen ajatellut – en toivottavasti sanonut ääneen – että ”jos tämä on taidetta, vaihdan alaa ja rikastun hetkessä”.

Äskettäin luin yhden Rotterdamissa käynnissä olevaa projektia koskevan artikkelin, jossa kerrottiin nuorten suhtautumisesta nykytaiteeseen. Rotterdamissa sijaitseva Boijmans Van Beuningen -nykytaiteen museo suljettiin jokin aika sitten seitsemäksi vuodeksi remontin johdosta. Museon johto päätti viedä remontin aikana taidetta kouluihin (oppilaat 14 – 17-vuotiaita) ja pitää kouluissa oppitunteja. Tulevalle kaudelle on suunniteltu 90 oppituntia eri kouluissa Rotterdamin alueella.
Yhdessä luokassa näytettiin holllantilaisen taiteilijan lyhytelokuva ”Tulppaanit”, jossa oppilaat katsoivat kolme minuuttia tulppaaneilla täytettyä kukkamaljakkoa. Kysyttäessä, oliko se taidetta, mielipiteet olivat jakautuneita. Jonkun mielestä kyseessä ei ollut taide vaan vitsi. Nuoret olivat sitä mieltä, että jos filmi olisi YouTubessa, sitä ei katsoisi kukaan – museossa joku olisi voinut sitä katsoakin.

Käsitetaiteen tunnilla oppilaille näytettiin vuodelta 1921 olevaa silitysrautaa, johon oli lyöty nauloja. Oppilaiden mukaan kuka tahansa osaa lyödä nauloja esineisiin. Taiteena pidettiin jotain, jota itse ei osaa tehdä – silitysrauta nauloineen oli enemmänkin idea.

Artikkelin mukaan oppilaat kuulostivat samanlaisilta kuin surrealistisen ja käsitetaiteen kriitikot sata vuotta sitten – eli taidekäsitys on edelleen tiukasti juurtunut romantiikkaan.

Oppilaat saivat myös itse tehdä taideteoksen. Kolme poikaa sai tehdä itävaltalaisen Erwin Wurmin idean mukaan kolmesta esineestä taideteoksen. Wurm tunnetaan yhden minuutin veistoksistaan. Pojat ottivat laudan, mittauskolmion ja jauhetun liidun. Poikien mukaan ne muodostivat yhdessä työn nimeltä Surffaava varjoliitäjä nuuskii kokaiinia. Se siitä käsitetaiteesta…
Mutta museo tekee mielestäni hyvää työtä viemällä nykytaidetta kouluihin. Ne vanhat mestarit tulee nähtyä kuitenkin, sillä nykyisen hallituksen ohjelmassa sanotaan: ”Me mahdollistamme sen, että kaikki lapset kouluaikanaan vierailevat Rijksmuseumissa (vrt. Ateneumin taidemuseo) ja parlamentissa”.

Jätä kommentti

*