Olipas kiva lukea kaikkien synkkien sota- ja koronauutisten lomassa sikojen hyvinvointia koskevasta tutkimuksesta!
Muun muassa tanskalaiset ja tšekkiläiset tutkijat ovat paneutuneet sikojen röhkimiseen. He haluavat tehdä sovelluksen, jota siankasvattajat voivat käyttää mittaamaan eläinten hyvinvointia.
Tutkijat ovat analysoineet yli 7000 röhkimisääntä yli 400 sialta syntymästä teurastukseen erilaisissa tilanteissa. Algoritmin avulla he pystyivät määrittämään, ilmaisiko kyseinen röhkiminen positiivista tunnetta, kuten iloa tai jännitystä, vai oliko sika stressaantunut tai ahdistunut.
Tutkimuksista selvisi, että ei vain röhkimisäänen korkeus vaan myös sen kesto kertoo, miltä siasta tuntuu.
Sialla, joka röhkii lyhyen aikaa, on hyvä olla.
Sialla, joka röhkii lyhyen aikaa, on hyvä olla. Ja se, että sika röhkii “musikaalisesti” korkealta matalalle, on myös hyvä merkki. Pelkästään korkealla äänellä röhkivät siat ovat stressaantuneita.
Tutkijat kiinnittivät huomiota myös eläinten elinolosuhteisiin. Siat, jotka imettivät tai saivat omat porsaansa takaisin, olivat onnellisia. Kun sikoja kuljetettiin teurastamoon tai jos niille tuli riitaa keskenään, syntyi negatiivisia tunteita.
Eräs hollantilainen siankasvattaja kertoi, että hänen sioillaan oli yli kaksikymmentä erilaista ääntä. Hänen mukaansa myös sian asennosta voi nähdä, kuinka sika voi: jos sian saparo on kippurassa, eläin on iloinen. Mutta jos saparo roikkuu jalkojen välissä, ilo on kaukana.
Siankasvattajien mukaan sika pitää myös aina nähdä, jotta tiedetään, kuinka se todella voi.
Monet toivottavat kuitenkin tällaisen röhkimissovelluksen tervetulleeksi.
Mutta monet toivottavat kuitenkin tällaisen röhkimissovelluksen tervetulleeksi lisäksi omien havaintojensa joukkoon, sillä kaikki mikä auttaa ajoissa huomaamaan sikojen hyvinvoinnin heikkenemisen, on vain hyväksi. “Mitä paremmin siat voivat, sitä parempi tuote on tulossa”.
Tutkijoiden mukaan algoritmi saattaa pystyä tulkitsemaan myös muiden nisäkkäiden ääniä.
Nyt katsellaan ja kuunnellaan sitten sikoja täällä meilläkin eri tavalla kuin ennen – jos joskus päästään sikojen lähelle.