Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | On todella aihetta juhlaan

Juhlivilla Vieremällä ja Sonkajärvellä on kesän aikana tapahtunut ja tapahtumassa paljon ja suuriakin asioita.

Vieremällä ollaan edistyksen eturintamassa, kun Vieremän Lämpö ja Vesi Oy tekee miljoonainvestoinnit biokaasuun.

Yhtiö on tehnyt hankintapäätöksen nesteytetyn biokaasun terminaalin rakentamisesta ja hyötyjinä ovat esimerkiksi Vieremän kumppanuuskylässä olevat maalaamot ja muu teollisuus.

Biokaasulla korvataan fossiilisia polttoaineita.

Mitätön asia ei ole sekään, että terminaalin viereen rakennetaan tankkausasema, joka alkuvaiheessa on tarkoitettu henkilautoille, maatalouskoneille ja kuorma-autoille.

Biokaasulla korvataan fossiilisia polttoaineita.

Biokaasua Vieremällä ostetaan oman paikkakunnan maatiloilta reilun kaupan ehdoilla.

Hanketta on suunniteltu pitkään ja sitä on viety eteenpäin määrätietoisesti.

Suunnitelmallisuutta ja halua toteuttaa on myös Nissilässä avautunut Linnakankaan vaellus- ja pyöräilyreitti.

Upeaa maisemaa pääsee katsomaan nyt hyvin suunnitelluilla poluilla – toki vieremäläiset ja kauempaakin tulevat ovat tottuneet jo esimerkiksi marjastamaan alueella.

Tulevalla viikolla Vieremällä eletään vasikoiden, lehmien ja heinänteon ympärillä osana Rietolan tapahtumia. Elokuussa sitten pääsee seuraamaan muun muassa Hävittäjälaivue 31:n lentoa Karjalan lennoston saapumiserä 2/22:n sotilasvala- ja vakuutustilaisuudessa.

Sonkajärvellä menneenä viikonloppuna todistettiin, että Eukonkanto kantaa edelleen. Kulttuurisihteeri Eero Pitkäsen ideoinnista kehkeytynyt tapahtuma on tuonut ulkomaisia kilpailijoita ja lehdistöä ihmettelemään savolaista kansanperinnettä hyödyntävää toimintaa. Maailmanmestaruuksista kisattiin jo 25. kerran. Eukkoa kannettiin ensimmäisien kerran vuonna 1992, silloin vielä kotimaisin voimin.

On muistettava, että Eukonkantoviikonloppu ei ole vain humoristinen urheilutapahtuma, vaan kova näyte Sonkajärven Yrittäjien yhteishengestä, samoin pitäjän kylien ja yhdistysten talkoohengestä. Tapahtuman järjestäminen vaatii ympäripyöreitä työrupeamia ennen tapahtumaa ja sen aikana ja yhteistyökumppaneiden etsintää pitemmällä tähtäimellä.

Ylä-Savossa on muutamia massatapahtumia, mutta Eukonkanto on ainoa, joka kiinnostaa koronavuosienkin jälkeen yhä ympäri maailmaa.

Toinen kesällä 1992 alkunsa saanut tapahtuma on Sonkajärvellä vielä koettavana. Kitaristi Ismo Eskelinen on tuonut Sonkajärvelle joka vuosi upeita taiteilijoita kuultavaksi. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa esiintyy tanskalainen huilun mestari jo tutumpien artistien ohessa.

Sitä ennen kulttuuriin ja sonkajärveläiseen identiteettiin pääsee tutustumaan Taidepolulla, joka avautui maanantaina ja jonka viralliset avajaiset on tänään keskiviikkona.

Jospa siitä kehkeytyisi polku, joka elää ja muuntuu vuodesta toiseen. Ollaanhan Kotiseututalon ja Kansainvälisen pullomuseon ympäristössä maisemassa, jossa liikuttiin myös Rutakon Taikayön ensimmäisinä vuosina.