Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Tapahtumat luovat yhteisiä muistoja

Ihmisten kasvokkain tapaamisella on oma merkityksensä. Se luo yhteenkuuluvaisuutta.

Kesäiset festivaalit tuovat ihmisiä yhteen. Monille lempiartistien näkemisen lisäksi tärkeää – tai jopa tärkeintä – on olla osa yhteenkokoontunutta tuhansien tai kymmenien tuhansien ihmisten massaa.

Sama koskee eri uskonnollisia ja urheilutapahtumia.

Niissä syntyy henkilökohtaisia tai jonkin erityisen ihmisen kanssa koettuja muistoja. Samalla tulee tunne osallisuudesta johonkin paikalliseen, kansalliseen tai jopa kansainväliseen merkkitapahtumaan. Maininta Eukonkannosta voi yllättäen sulattaa jään kaukomailla matkaavan sonkajärveläisen ja viereisellä baarijakkaralla istuvan tuntemattoman väliltä.

Myös pienet, hyvinkin intiimit tapahtumat ovat merkityksellisiä. Lämminhenkinen tunnelma jää mieleen.

Kesäkuussa Valkeisten vanhan koulun pulpeteissa istui läheltä ja vähän kauempaakin tulleilta, jotka muistelivat muutamien vuosikymmenten takaisia ihmisiä ja tapahtumia samalla kun kuuntelivat esitelmää.

Lämminhenkinen tunnelma jää mieleen.

Tapiolassa, Nissilän seurantalolla kylän historiaan paneutuneet näyttelijät veivät muistelemaan kylän keskeisiä paikkoja ja niissä toimineita ihmisiä samalla, kun jo odotettiin lähtöä juuri avatulle patikointi- ja pyöräilyreitille.

Sonkajärven Taidepolun avajaisviikon tilaisuuksissa oltiin niin ikään historian ja uuden äärellä. Tunnelma Kotiseututalon pirtissä oli hyvin rauhoittava, kun siellä loruteltiin, laulettiin ja joogattiin.

Monelle on sykähdyttävää osallistua tämän keskiviikon heinänseivästyspäivään Kyrönniemessä. Mieleen nousee ehkä muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta samalla kun syntyy uusia muistoja yhdessä tekemisestä tässä ja nyt.

Aina ei tarvita edes sanoja. Yhteisöllisyyttä luo hiljentyminen kuuntelemaan musiikkia Sonkajärvi Soi -konserttisarjassa tai katsoa kesäteatteria Jyrkän Ruukin piipunpäällä tai Konolanmäellä. Ja väliajalla joka tapauksessa näkee tuttuja ja voi vaihtaa muutaman sanasen.

Monelle voi olla jopa merkityksellisempää osallistua herättäjäjuhlien lähtöveisuihin kuin itse tapahtuma tuhansine ihmisineen. Kesän kohokohta voi myös olla oman pitäjän praasniekka tuttuine rituaaleineen.

Lasten ja nuorten leireillä on parhaimmillaan tullut ja voi tulla elinikäisiä ystävyyksiä samanhenkisten kanssa.

Haajaisten musiikkileiri alakouluikäisille oli kesäkuun viimeisellä viikolla. Sonkajärvi Soi -musiikkileiri on juuri alkanut.

Myöhemmin kesällä on vielä Vieremän kanteleleiri heinäkuun viimeisellä viikolla.

Samoin ystävyyssuhteita ja mieleen jääviä muistoja voi syntyä urheiluun, liikuntaan ja retkeilyyn liittyvillä leireillä ja tapahtumissa.

Miten hienoa on tulevaisuudessa muistella vaikkapa osallistumista lapsille järjestettyyn ongintatapahtumaan Sukevalla Komulanrannassa!

Yhdessä oleminen ja tekeminen on myös identiteetin rakentamista. Yhteiset tapahtumat luovat sukevalaisuutta tai vieremäläisyyttä tai rutakkolaisuutta tai x-kyläläisyyttä.

Antakaamme siis ansaittua kiitosta heille, jotka jaksavat meille näitä yhteisiä vanhoja tai uusia tapahtumia järjestää!