Viime päiviin on sisältynyt iloisia tapahtumia – ja niitähän me tarvitsemme. On ollut lukionsa päättävien abiturienttien penkkaririehaa, vanhojen upeaa tanssia Vieremällä, aluetason urheilukisailua Sonkajärvellä sekä ystävänpäivän viettoa ja ystävien muistamista kahvitellen ja tervehdyksin.
Reipasta menoa täydensi maanantai-ilta Vieremällä, kun uudella tekojäällä vastakkain asettuivat Ponsse Buffalo ja KalPa All Stars. Joukkueissa oli nykyisiä ja peliuransa päättäneitä ammattikiekkoilijoita.
Tapahtuma oli viihdettä parhaimmillaan, totista taistoa, mutta kuitenkin pilke silmäkulmassa. Tällaiset tempaukset lisäävät yhteisöllisyyttä, viihtyvyyttä ja voivat antaa myös kipinän liikunnan pariin.
Menestyneitä kilpaurheilijoita tulee vain harvoista, sinnikkäistä ja tukea ympäristöstään saavista nuorista. Mutta se on mahdollista, tästä löytyy hyviä esimerkkejä omalta alueeltamme.
Pääosin hyvinvointi on ihmisen itsensä vastuulla.
Säännöllinen liikunta tai riittävä hyötyliikunta on avain hyvinvointiin. Liikunta tuo mielihyvää ja kohentaa kuntoa.
Move!-tutkimuksen mukaan noin 40 prosentilla 5. ja 8. luokkalaisista fyysinen toimintakyky on tasolla, joka voi vaikeuttaa arjessa jaksamista. Luku on liian suuri. Yllättävää on, että maaseutumaisissa kunnissa on tällaisia oppilaita kaupunkimaisia kuntia enemmän.
Aikuisiässä tilanne ei kohene itsestään, sillä UKK-instituutti kertoo, että arjessa jaksamista edesauttava kestävyyskunto heikkenee työvuosien aikana neljänneksellä.
Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) muistutti viime viikolla valtion liikuntahallinnon 100-vuotisjuhlassa, että liikkumattomuus aiheuttaa Suomelle yli kolmen miljardin kustannukset. Kehitys on hänen mukaansa kestämättömällä tasolla. Suunta on saatava muuttumaan ja kansalaisten hyvinvointi lisääntymään.
Tähän työhön Paatero haastoi myös kunnat, seurat ja järjestöt.
Sonkajärvellä ja Vieremällä suunta on hyvä. Vieremällä vietettiin äskettäin Hyvinvointi-viikkoa ja päätettiin perustaa hyvinvointityöntekijän virka. Sonkajärvi päätti tammikuussa myöntää tukea yhdistyksille ja järjestöille, jotka työllistävät pitkäaikaistyöttömän hyvinvointityöhön. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä pienistä, mutta tärkeistä toimenpiteistä – unohtamatta merkityksellistä liikuntapaikkojen ylläpitoa ja rakentamista.
Hyväksi kunnissa on koettu myös kuntalaisia osallistava budjetointi, johon esimerkiksi Vieremällä varattiin 30 000 euroa. Tuon rahan käytöstä päättävät kuntalaiset. Sillä voidaan tukea myös henkistä hyvinvointia.
Pääosin hyvinvointi on ihmisen itsensä vastuulla. Uudenvuoden lupaukset liittyvätkin usein omaan hyvinvointiin, kuten laihduttamiseen, tupakoinnin lopettamiseen, terveelliseen ruokailuun tai liikunnan lisäämiseen. Harmittavan usein lupaukset alkavat unohtua juuri tässä vaiheessa vuotta.