Koronavirus: Ylä-Savon sote aloittaa kansalaisrokotukset ensi viikolla – 1. riskiryhmään kuuluva, varaa aika rokotukseen torstaina tai perjantaina

Rokotusaikoja on alkuvaiheessa rajoitetusti. Katja Luoma
Innimari Hyvärinen

Innimari Hyvärinen

Kansalaisrokotukset koronavirusta vastaan aloitetaan 1. riskiryhmän rokotuksilla Ylä-Savon soten alueella ensi viikolla (viikko 7).

Ryhmään kuuluvat voivat varata rokotusajan soittamalla ajanvarausnumeroon. Ajanvarauspuhelin on avoinna 11.–12.2. klo 8–13. Numero on 017 272 4255.

Numerossa on käytössä takaisinsoitto, ja torstaina sekä perjantaina soitettuihin puheluihin soitetaan takaisin kahden päivän kuluessa.

Ylä-Savon sotesta huomautetaan, että alkuvaiheessa rokotusaikoja on saatavilla rajoitetusti ja ajanvarausnumero saattaa ruuhkautua.

1. riskiryhmään kuuluvat 18–70-vuotiaat henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes tai downin oireyhtymä (aikuiset). Riskiryhmän on määritellyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Lähiviikkoina aloitetaan myös kuntayhtymän alueen yli 80-vuotiaiden rokotukset. Seuraavaksi siirrytään vaiheittain alle 80-vuotiaiden rokotuksiin THL:n ohjeistuksen sekä rokotteiden saatavuuden mukaisesti.

Rokotuspaikkoina toimivat tässä vaiheessa alueen terveyskeskukset. Rokotuspisteille on ohjaus paikan päällä.

Tällä hetkellä rokotuksessa käytetään kahta eri rokotetta. Rokotteiden saatavuus vaihtelee viikoittain.

Tavoitteena on rokottaa ensin iäkkäitä ja 1. riskiryhmään kuuluvia. Näille ryhmille annetaan eri rokotteita THL:n ohjeiden mukaisesti.

– Kaikkia rokotteita ei kuitenkaan saada joka viikko, joten joudumme välillä odottamaan jonkun rokotettavien ryhmän rokotusten jatkumista, Ylä-Savon sotesta muistutetaan.

Kommentoi