Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työllisyyden kuntakokeilu alkaa maaliskuussa Pohjois-Savossa – Mukana ovat Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti, Iisalmi, Sonkajärvi ja Vieremä

Pohjois-Savon työnhakijoiden palveluihin on tullut muutoksia maaliskuun alusta lähtien. Muutokset liittyvät valtion työllisyyden kuntakokeiluun. Työllisyyskokeilun aikana määrätyt valtion työ- ja elinkeinotoimistojen tehtävät siirretään kuntien tehtäviksi.

Kuopio, Siilinjärvi, Lapinlahti, Iisalmi, Sonkajärvi ja Vieremä ovat mukana valtion työllisyyden kuntakokeilussa ja muodostavat yhdessä Kuopion seudun työllisyyskokeilualueen. Näin ollen osa Pohjois-Savon TE-toimiston asiakkaista siirtyy oman kotikuntansa asiakkaaksi.

Työllisyyskokeilujen tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista ja tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille.

Kokeiluissa kehitetään työnhakijoille tarjottavia työllistymistä tukevia palveluja ja palvelumalleja, esimerkiksi asiakkaille nimetään omatyöntekijä, joka suunnittelee asiakkaan kanssa yhdessä hänen tavoitteensa mukaiset palvelut.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen yksikön päällikkö Jan Blomberg kommentoi, että työllisyyden kuntakokeilun onnistumisen kannalta on tärkeää, että toimijoilla on yhteiset tavoitteet työllisyysasteen nostamiseksi ja asiakkaiden palvelun kehittämiseksi.

– Kokeilun aikana sovitetaan laajasti yhteen valtion ja kuntien resursseja, osaamista ja palveluja, joka korostaa yhteistyön merkitystä. Pohjois-Savossa valmistelu on toteutunut hyvässä yhteistyössä, joka antaa erinomaiset onnistumisen mahdollisuudet.

Pohjois-Savon TE-toimiston johtaja Juha Heikkinen sanoo, että työllisyyden kuntakokeilulle Pohjois-Savossa on hyvät edellytykset.

– Valmistelutyötä on tehty yhdessä kokeilukuntien ja TE-toimiston asiantuntijoiden kanssa ja kokeilua tukemaan siirtyy TE-toimistosta 41 asiantuntijaa, Heikkinen toteaa.

Kuntakokeiluun siirtyvän asiakkaan palveluista vastaa asiakkaan kotikunta 1.3.2021–30.6.2023. Asiakas saa tiedon siirtymisestä kotikuntaansa. Kokeilun aikana työnhakija ilmoittautuu normaalisti TE-toimistoon, joka ohjaa kuntakokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi.

Kuopion seudun työllisyyden kuntakokeilun asiakkaita ovat ne työnhakijat, jotka ovat työttömiä, työllistettynä tai työllistymistä edistävissä palveluissa, ja ovat iältään alle 30-vuotiaita tai ovat vieraskielisiä tai maahanmuuttajia tai ovat 30 vuotta täyttäneitä, joilla ei ole oikeutta ansiopäivärahaan.

Kokeiluun siirtyville henkilöille tiedotetaan asiakkuuden siirtymiseen liittyvistä käytännöistä ja asioimisesta maaliskuun 2021 aikana.