Koronatilanne: Muuntovirusta löydetty myös Ylä-Savosta

Jäljitystyö on tehty ja altistuneet on asetettu karanteeniin.

– Tähän mennessä alueellamme on annettu jo 4900 rokotusta, joka on yli 15 prosenttia kaikista alueemme rokotettavista, kerrotaan Ylä-Savon sote-kuntayhtymästä. Tarja Tikkanen

koronatilanne

Myös Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueelta on löydetty koronan muuntovirusta.

– Kuntayhtymän alueella on todettu muuntovirusvariantteja yhteensä kymmenestä positiiviseksi todetusta koronavirusnäytteestä. Brittivarianttia on todettu näistä yhdeksässä näytteessä. Yksi on Etelä-Afrikan virusvarianttia, kerrotaan kuntayhtymästä.

– Muuntoviruslöydöksiä on todettu useammassa kuin yhdessä tartuntaketjussa. Muuntovirustartuntaketjujen, kuten muidenkin Ylä-Savon alueella todettujen tartuntaketjujen osalta, jäljitystyö on saatu kokonaisuudessaan tehdyksi ja altistuneet on asetettu karanteeniin.

Koronatilanne on yhä perustasolla niin Ylä-Savon sote-kuntayhtymän kuin koko Pohjois-Savon alueella. Nykyiset suositukset ja rajoitukset ovat entiseen tapaan voimassa.

Maaliskuussa kuntayhtymän alueella on todettu yhteensä 14 tartuntaa, joista viimeisimmät Vieremällä 18.3. ja Iisalmessa 17.3.

Yli 15 prosenttia on saanut jo rokotuksen.

Uudet tartunnat on viime aikoina todettu henkilöillä, jotka ovat jo valmiiksi olleet karanteenissa.

Tartunnanjäljityksen toimiessa tehokkaasti voidaan altistuneet henkilöt tavoittaa kattavasti ja asettaa karanteeniin. Näin koronavirus ei pääse leviämään julkisilla paikoilla.

– Meiltä on kysytty, miksi emme tiedota laajemmin mahdollisista altistumispaikoista. Tästä kuuluu kiitos aktiivisesti tartunnanjäljitystiimimme kanssa yhteistyötä tehneille kuntalaisillemme. Näin olemme saaneet tartuntaketjut tehokkaasti selvitettyä ja kaikki altistuneet ihmiset karanteeniin, jolloin tarvetta altistumispaikkojen julkaiseminen tartunnan jäljityksen kannalta ei ole ollut oleellista, sanoo Ylä-Savon sote-kuntayhtymän johtava lääkäri Anssi Uutela.

Kuntayhtymä tiedottaa jatkossakin mahdollisista altistumispaikoista, kun se tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi on tarpeellista.

– Julkaisemme tiedot paikoista ja ajankohdista, jolloin on voinut koronavirustartunnalle altistua, aina kun se auttaa meitä ehkäisemään uusia tartuntoja, Uutela toteaa.

Koronavirusrokotukset edistyvät suunnitelman mukaan ja yli 75-vuotiaiden rokottaminen on nyt aloitettu. Valtaosa kuntayhtymän alueen yli 80-vuotiaista on jo rokotettu.

THL:n linjauksen mukaisesti kuntayhtymän alueella rokotukset Astra Zenecan koronarokotteella keskeytettiin tämän viikon alussa noin viikon ajaksi.

– Tähän mennessä alueellamme on annettu jo 4900 rokotusta, joka on yli 15 prosenttia kaikista alueemme rokotettavista. Rokotteiden eteneminen on täysin riippuvainen rokotteiden saatavuudesta, joka vaihtelee viikoittain, kerrotaan kuntayhtymästä.

Kommentoi