Sonkajärven virastotalon tontille suunnitellaan maauimalaa ja tonkkumirataa – vieremäläiset heittäjät on jo kutsuttu harjoittelemaan

Tähän maauimala tulisi. Valmiina on jo yksi altaan reunakin. Toista päätä aiotaan syvätä jotta sille laidalle olisi mahdollista rakentaa hyppytornikin. Päivi Laitinen

Päivi Laitinen

Mitä tulee Sonkajärven hiljattain puretun virastotalon paikalle? Tämä asia on mietityttänyt viime aikoina rutakkolaisia melkoisesti.

Mutta enää ei tarvitse miettiä, kun asia on jo kaikessa hiljaisuudessa päätetty Sonkajärven virkistyskaavoitus- ja vapaa-aikatoimikunnassa: tontille tulee hulppea maauimala ulkoilmakahviloineen ja tekopalmuineen, ja sen viereen tonkkuminheittopaikka.

Entiset ajatukset torista saa nyt siis unohtaa.

Mistäs tämä maauimala-ajatus oikein lähti?

– No ihan siitä, että kylän paraatipaikalle kunnantalon viereen jäi tämmöinen tila, joka on jo nätisti tasoitettukin. Ei tarvitse kuin muutaman kerran kaivinkoneella kouhaista toisesta päästä, niin saadaan siihen uimalan syvempi pää, toteaa hankkeen suunnittelijaksi palkattu Jukka-Matti Jurvalainen.

– Kyseiselle paikalle on muutenkin toivottu jotakin kuntalaisia yhdistävää ja virkistävää elementtiä, ja maauimala – jos mikä – on juuri sellainen. Torista on puhuttu aiemmin, mutta nyt ihmiset voivat kokoontua veden äärelle! Eikä enää tarvitse mennä Iisalmeen uimahalliin, mistä kiittää sekä kukkaro että ympäristö!

Muistakaa ottaa uikkarit mukaan!

Maauimala on kuitenkin vain yksi uusi elementti. Vieremällä julkisuuteen noussut tonkkumi-harrastus on puraissut pahemman kerran kilpailunhaluisia rutakkolaisiakin, mutta sopiva ulkorata on puuttunut. Nyt sellainen tulee maauimalan viereen, ja kaiken lisäksi se on kansainvälisten kilpailustandardien mukainen.

Heittopaikka on suunniteltu aivan uimalan viereen.

– Kun jokainen heittäjä joutuu hakemaan itse vedestä tonkan ohi lentäneen lypsykuminsa, se lisää osumatarkkuutta oleellisesti, uskotaan Sonkajärven tonkkuminheittäjien keskuudessa.

Sonkajärveläiset kutsuvat jo vieremäläiset tonkkumiveljensä ja -siskonsa kokeilemaan rataa heti kun se valmistuu.

– Muistakaa ottaa uikkarit mukaan!

Nyt ihmiset voivat kokoontua veden äärelle!

Maauimala on sen verran iso investointi, että se panee Sonkajärven talousarvionkin uusiksi. Kunnanhallitus ja -valtuusto joutuvat pitämään pikakokouksen asian tiimoilta – ilmeisesti jo tänään torstaina – mutta Miilun saamien tietojen mukaan asia on läpihuutojuttu. Sen verran monta innokasta uimaria ja tonkkuminheittäjää päättäjien joukosta kuulemma löytyy.

Rahoituskin on jo mietitty: hanke kustannetaan maksullisella osakeannilla. Käytännössä yksi osake tarkoittaa yhtä kunnalta ostettua vesisankoa. Osakkeiden hankkijat velvoitetaan täyttämään sankonsa vedellä ja täyttämään näin osaltaan uimalaa, kunhan se ensin valmistuu.

Maauimala- ja tonkkumisuunnitelmiin voivat kuntalaiset tutustua tänään torstaina 1.4. puolen päivän aikaan entisen virastotalon ja tulevan maauimalan kulmilla. Ensimmäiset kymmenen saavat sanko-osakkeensa ilmaiseksi.

Hyötykäyttö

Myös eukonkantokisojen vesiesteeksi?

Suunnittelija Jukka-Matti Jurvalainen huomauttaa, että maauimalaa voidaan käyttää hyväksi myös eukonkannon MM-kisoissa. Eukonkantoradan mielenkiintoisin kohta on perinteisesti ollut vesieste – nyt rataa jatketaan kulkemaan koko kylän ympäri, ja kilpailijat joutuvat räpiköimään myös maauimalan halki.

– Se tuo toivottua uutta kipinää kisaan.

Kommentoi