Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusia tartuntoja jo 29 – Ylä-Savossa käyttöön laaja maskisuositus

Korona

Ylä-Savon sote-kuntayhtymän alueella otetaan käyttöön laaja maskisuositus ja alueen asukkaita rohkaistaan hyödyntämään kotitestejä oireiden ilmaantuessa.

Koronaa on alueella liikkeellä runsaasti ja uusia tartuntoja on 16.11. todettu 29, joista kaikki vahvistettiin Kiuruvedellä.

– Näiden ja aiempien tartuntojen jäljitys jatkuu edelleen ja oletuksena on, että lähipäivinä tartuntoja tulee lisää. 16.11. testattiin muun muassa kaikki alueen oppilaitoksissa altistuneet nuoret ja henkilökunta ja uusissa tartunnoissa onkin paljon koulualtistumisiin liittyviä jatkotartuntoja, kerrotaan kuntayhtymästä.

Tartuntoja on myös todettu Kiuruveden Virranrannan palvelukodissa ja Iisalmen Malminrannan päiväkodissa. Toimenpiteet jatkotartuntojen ehkäisemiseksi molemmissa yksiköissä on jo aloitettu.

Koronaa on Ylä-Savossa tällä hetkellä liikkeellä todella runsaasti ja alueelle on annettu laaja maskisuositus. Maskia on hyvä käyttää kaikissa julkisissa tiloissa.

Tärkeää on, että jokainen ottaa suositeltavat koronavirusrokotukset.

Koronaviruksen vakavan taudin riskiryhmiin kuuluvia ja rokottamattomia suositellaan välttämään massatapahtumia, sillä riski altistua koronavirustartunnalle on juuri nyt suuri.

Rajoitustoimenpiteitä ei ole alueelle toistaiseksi määrätty ja keskeisiä ovat nyt jokaisen omat valinnat.

– Kokemus on osoittanut, että yhteiskunnan täysi sulkutila ei pidemmän päälle ole tehokas keino pysäyttää koronaviruksen leviämistä. Me emme voi pakottaa ihmisiä jäämään kotiin, mutta voimme vedota ja suositella jokaista käyttämään maskia aina julkisilla paikoilla liikkuessa ja pesemään käsiä todella usein. Riskiryhmäläisten ja rokottamattomien on hyvä välttää isoja kokoontumisia ja massatapahtumia.

Tärkeää on, että jokainen ottaa suositeltavat koronavirusrokotukset, sillä rokotteet suojaavat erittäin tehokkaasti koronan vakavalta tautimuodolta. Tavoitteemme onkin, että lukuisista tartunnoista huolimatta mahdollisimman harva sairastuu koronan takia vakavasti, sanoo Ylä-Savon sote-kuntayhtymän ylilääkäri Jarno Rieppo.

Koska uusia tartuntoja ja altistumisia on todella paljon, on tartunnanjäljityksessä keskityttävä niihin ryhmiin, joille koronatartunnan seuraukset olisivat erityisen vakavat.

– Tartunnanjäljityksemme on tällä hetkellä ruuhkautunut ja vaikka pyrimme soittamaan kaikille altistuneille, yhteydenotot kestävät nyt tavallista pidempään, kerrotaan kuntayhtymästä.

– Jos tiedät altistuneesi koronavirustartunnalle ja sinulla on molemmat rokotukset, mutta ei oireita, odota rauhassa soittoamme. Soittoa odottaessa sinun ei tarvitse jäädä kotikaranteeniin. Tällä hetkellä testaamme terveydenhuollossa vain poikkeustapauksessa oireettomia, vaikka henkilö olisikin altistunut koronavirustartunnalle.

– Jos tiedät altistuneesi ja sinulla on oireita, tee kotitesti ja jos sen tulos on positiivinen, varaa aika koronavirustestiin. Suosittelemme pysymään kotona, kunnes olet saanut meiltä tarkemmat ohjeet, kuntayhtymästä kerrotaan.

Myös soten puhelinpalvelu on pahasti ruuhkautunut ja tästä syystä ihmisten toivotaan varaavan ajan koronatestiin eTerveyspalvelun kautta.