Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ritva Rönkkö on sitkeä ja rohkea yrittäjä, joka uskalsi laajentaa pienellä paikkakunnalla: Nyt etsinnässä on jatkaja

Yrittäjänainen isolla Y:llä. Rohkea ja sisukas. Tekee työtään suurella sydämellä ja ammattitaidolla.

Muun muassa näin perustelee Iisalmen seudun Yrittäjänaiset ry sonkajärveläisen Ritva Rönkön valintaa Vuoden 2022 yrittäjänaiseksi.

– Ritva on pitkän linjan yrittäjä. Ravintola-alan vaikeista koronavuosista huolimatta tämä rohkea ja sisukas nainen uskalsi laajentaa pienellä paikkakunnalla ravintolatoimintaa avaamalla toisenkin ravintolan, perustelut jatkuvat.

– Palveluja tarjoamalla ja työllistämällä henkilöstöä hän varmistaa oman pitäjänsä elinvoimaisuuden jatkuvuuden, perusteluissa todetaan myös.

Ritva Rönkkö onkin todellinen ravintola-alan expertti. Hänellä on keskellä Rutakon kylää Lounas- ja tilausravintola Palomestari sekä grilli ja iltaravintola Gasthaus Neuvola, jonka kiinteistön hän on vuokrannut. Ravintolan lisäksi Gasthaus Neuvolassa on majoitustilaa.

Lisäksi Rönkön yrityksen palvelutarjontaan kuuluvat Pitopalvelu Pipari, siivouspalvelut ja ateriapalvelut sekä mökkivuokraus.

– Koronan aikana piti keksiä, miten saan työllistettyä henkilökuntani ja silloin

siivous- ja ateriapalvelut syntyivät. Ihmiset alkoivat kysellä näitä palveluja, Rönkkö sanoo.

Hän toteaakin, että yrityksen saa pysymään hengissä, kun monipuolistaa sen tarjoamia palveluita.

Olen erittäin otettu, että työtäni näin arvostetaan.

Ritva Rönkkö

– Kaikkia munia ei kannata panna samaan koriin, viimeistään pandemia sen opetti. Näin yrityksen talous pysyy ja on hyvällä tolalla.

Ritva Rönkkö on ollut yrittäjänä jo noin neljäkymmentä vuotta.

Kaikki alkoi 22-vuotiaana, kun hän perusti lomituspalveluja maatiloille tarjoavan yrityksen Suonenjoella. Itsensä lisäksi Rönkkö työllisti kaksi työntekijää.

– Sitten opiskelin välillä ravintola-alaa ja 1990-luvun alussa perustin Kiuruvedelle Kahvila- ja pitopalvelu Piparin. Sen myin, kun muutin Sonkajärvelle.

Rönkkö teki Sonkajärvellä alkuun pitopalvelua kotonaan. Sitten joutui pitäjän vanha paloasema purku-uhan alle.

– Halusin pelastaa historiallisen rakennuksen, ja ostin sen. Ravintola Palomestari aloitti kiinteistössä 1997.

Rönkön yritysrypäs työllistää nyt neljä työntekijää ja ekstraajat päälle.

Kova työnteko on ollut Rönkölle ominaista aina.

– Opin jo lapsena kotona maatilalla tekemään paljon töitä. Yrittäjäksi ryhdyin palvelualttiudesta ja halusta palvella ihmisiä.

Vuoden yrittäjänainen luonnehtii itseään sitkeäksi ja rohkeaksikin.

– Pakko olla, jos meinaa pärjätä.

Saamaansa tunnustusta hän pitää suuressa arvossa.

– Tämä tuli todella isona yllätyksenä. Olen erittäin otettu, että työtäni näin arvostetaan, kun itse ei oikein osaa itseään arvostaa.

Pitkä ura yrittäjänä alkaa kuitenkin olla tiensä päässä.

– Suunnitelmissani on jäädä eläkkeelle, joten etsin tähän jatkajaa. Tästä saisi uusi yrittäjä taloudellisesti hyväkuntoisen yrityksen, joka antaa hyvän toimeentulon ja totta kai paljon työtä.