maanantai 17.6.2019 Urho

Häpeämättömän kotiseutuhenkinen

Sauna, jonka Andrew rakensi

Kanadan tuliaiset ovat löytäneet vastaanottajille, ja salmiakit kohta häipyneet odottaviin suihin. Viikon Torontossa olemisen jälkeen siirryimme Koillis-Ontarioon, Torontosta 600 kilometrin ajomatkan päässä Sudburyn ja Sault Ste Marien välissä olevaan Iron Bridgen pikkukylään. Ajomatkan aikana haistelimme metsäpaloja ja pysähdyimme Sudburyssa Leinalan leipomossa, kaupassa ja kahvilassa, mistä torontolaiset olivat tilanneet suomalaisia lihapiirakoita, pumpernikkeleita, korvapuusteja ja muuta Suomeen liittyvää ja viittaavaa. Ravintolassa istui pari kymmenien vuosien takaista tuttua. Olipa mukavaa muistella menneitä.

Iron Bridgissa sijaitsee miniän äidin talo ja kesämökki puhdasvetisen Clear Laken rannalla viitisen kilometriä suuren Huron-järven pohjoispuolella. Miniän äiti on skotlantilaista syntyperää, eikä ole koskaan käynytkään saunassa – paitsi silloin, kun se on kylmä ja lämmittämätön. Mutta kuinka ollakaan. Kun hän etsi mökkiä, se, minkä han sitten sattui ostamaan, olikin suomalaista syntyperää olleen rakentama. Edellinen omistaja näet oli nimeltään Andrew Eskelinen rajan toiselta puolelta Michiganin osavaltiosta.

Hyvän saunan olikin Andrew rakentanut. Kiuas niin tiivis, että jos tuhkaluukun sulki kokonaan, tuli pesässä sammui välittömästi. Löylyä riitti, ja siitä oli miellyttävää nauttia ikkunasta näkyvän järvimaiseman rauhoittamana. Alkuhien takasi suurten ja superoksaisten tamrack-kuusipollien pilkkominen.

Pojan anoppi ei tiennyt Mr. Eskelisestä muuta kuin nimen. Onhan kuitenkin tunnettua, että Pohjois-Amerikassa olevat saunat ovat joko suomalaisten tai eestilaisten rakentamia. Siksi mietinkin moneen kertaan, kuka Andrew Eskelinen on ja kuinka kaukana ovat hänen sukujuurensa Suomessa. Koska Ylä-Savo on Eskelisten asuinaluetta, en ollenkaan ihmettelisi, jos joku Eskelinen olisi lähtenyt Yhdysvaltoihin tai Kanadaan, ja Andrew olisi hänen alenevassa polvessa oleva sukulaisensa.

Maailma on pieni ja yllätyksiä täynnä! Kippis ja kulaus Andrew´lle ja saunalle, jonka Andrew rakensi. Ja ei kun lisää löylyä!

Halifaxissa Markku Suokonautio

Jätä kommentti

*