lauantai 3.4.2020 Sampo, Veeti

Häpeämättömän kotiseutuhenkinen

Sonkajärvelle esitetään yt-neuvotteluita, veronkorotuksia ja investointien karsimista

Sonkajärven ensi maanantaina kokoontuvalle kunnanhallitukselle esitetään yt-neuvotteluiden aloittamista.
Kunnan talouden tasapainottamiseksi kaavaillaan myös korotuksia veroprosentteihin, karsintaa investoinneista ja harkinnanvaraisten avustusten puolittamista.
Säästöesitykset on tehnyt kunnanhallituksen nimeämä talouden tasapainottamistyöryhmä. Kunnanjohtaja esittää ensi maanantaina 4.11. kokoontuvalle kunnanhallitukselle, että työryhmän esitykset hyväksytään. Esitykset otettaisiin valmisteluun ja huomioon ensi vuoden talousarviota ja vuosien 2021–2022 taloussuunnitelmaa käsiteltäessä.

Henkilöstösäästöjä haetaan palkattomilla vapailla ja vaihtamalla lomarahat vapaiksi. Yt-neuvotteluiden tavoitteena on säästää henkilöstömenoista 89 000 euroa siten, että jokainen henkilökuntaan kuuluva pitää yhden 5+2 palkattoman vapaan ensi vuonna.
Lisäksi koko henkilöstölle suositellaan lomarahojen vaihtamista vapaiksi ja luottamushenkilöiden kokouspalkkiot ja ansionmenetykset sekä viranhaltijoiden kokouspalkkiot puolitettaisiin. Näistä kertyisi säästöjä 85 000 euroa. Harkinnanvaraisten avustusten puolittaminen toisi säästöä 137 000 euroa. Teiden peruskorjausavustuksia ja vesihuoltoavustuksia ei myönnettäisi ensi vuonna.

Nykyinen 20,50 prosentin tulovero nousisi 21,25 prosenttiin. Tuloveron korotuksen kokonaisvaikutus olisi noin 330 000 euroa.
Yleinen kiinteistöveroprosentti korotetaan esityksen mukaan 1,25 prosenttiin, vakituisen asunnon kiinteistövero 0,65 prosenttiin sekä muun kuin vakituisen asunnon kiinteistövero 1,25 prosenttiin. Kiinteistöverojen korotukset toisivat lisätuloa 159 000 euroa.
Taloussuunnitelman mukaiset 2,6 miljoonan euron nettoinvestoinnit karsiutuisivat muutosesitysten jälkeen noin 1,3 miljoonaan euroon. Esimerkiksi terveyskeskuksen peruskorjausinvestointi siirtyisi vuodelle eteenpäin, mutta arkistotilaan varattaisiin ensi vuodelle 250 000 euroa. Vuodella siirtyisivät myös yleisurheilukentän peruskorjaus ja latukoneen hankinta. Koulukeskuksen uusien kylmiöiden ja patojen hankintaan suunniteltu 50 000 euroa puolittuisi.

Kunnan talous on suurten haasteiden edessä. Tilanteeseen vaikuttaa kiinteistöjen suuri määrä ja korjausvelka, sisäilmaongelmat, toimintakulujen kasvu sekä väestömäärän väheneminen ja sen mukanaan tuoma rahoituspohjan heikkeneminen.
Helena Kuosmanen

Jätä kommentti

*