Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Olen antanut niin paljon matkalle, että tästä on pakko osata nauttia"– Näin perjantaista tuli Iivo Niskasen suuri päivä

Seurasimme Pekingin olympialaisissa miesten 15 kilometrin perinteisen hiihdon kilpailua perjantaina hetki hetkeltä. Tässä kilpailun lopputulokset:

1. Iivo Niskanen FIN 37.54,8 2. Aleksandr Bolshunov ROC + 23,2 3. Johannes H. Kläbo NOR + 37,5 4. Hans Christer Holund NOR + 49,8 5. Aleksei Tshervotkin RUS + 56,9 6. Perttu Hyvärinen FIN + 1.05,4 7. Hugo Lapalus FRA + 1.14,8 8. Jens Burman SWE + 1.32,0 9. Ilja Semikov ROC + 1.38,9 10. William Poromaa SWE + 1.47,7 11. Pål Golberg NOR + 1.52,6 28. Ristomatti Hakola FIN + 2.54,8 45. Remi Lindholm FIN + 3.45,2

Iivo Niskanen on nyt voittanut olympiakultaa kolmissa kisoissa peräkkäin. Sotshissa vuonna 2014 hän voitti Sami Jauhojärven kanssa pariviestin, ja Pyeongchangissa vuonna 2018 hän vei nimiinsä 50 kilometrin kisan. Lisäksi hänellä on maailmanmestaruus 15 kilometriltä vuoden 2017 Lahden MM-kisoista.

Pekingissä mitali on Niskaselle toinen, sillä sunnuntaina hän oli kolmas yhdistelmäkilpailussa.

12.17 Iivo Niskasta haastatellaan Ylen lähetyksessä. Haastattelussa selkeästi herkistynyt Niskanen kertasi kilpailun kulkua ja muistutti useamman kerran siitä, että takana on pitkä matka ennen varsinaista kilpailua.

"Oli hyvä päivä ja sopivat olosuhteet. Tunnelataus purkautuu kisan jälkeen, kuinka paljon olen uhrannut tämän eteen."

Niskanen kertoi, että olympialaisten välissä on ollut vaihtelevia vuosia, joiden aikana hiihtäjä on koko ajan halunnut kehittuä urheilijana. Nyt Niskanen on palannut aiempaan treenisapluunaan, joka on osoittautunut menestyksekkäästi.

"Urheilijana on tietysti kasvettu paljon, kehitytty, opittu paljon harjoittelusta ja siitä, miten keho ottaa vastaan. Perustasosta on saanut viilattua vieläkin", Niskanen pohti.

Olympiavoittaja kuvaili myös, kuinka aiemmin hänet voittanut Aleksandr Bolshunov "muutti hänen päänsä sisälle".

"Mutta tänään se muutti sieltä pois."

Kolminkertaisesta olympiavoitosta kyselyt Niskanen kuittasi perinteisellä "tätä ei voi tajuta" -vastauksella..

"Olen antanut niin paljon matkalle, että tästä on pakko osata nauttia", Niskanen sanoi.

Kysymys tärkeimmistä tukijoukoista sai puolestaan Niskasen äänen herkistymään entisestään.

"Perhe on tärkein ja totta kai oma vaimo."

10.53 Kärkikolmikko nousee palkintokorokkeelle stadionilla! FIS:n neuvoston jäsen, venäläinen hiihtolegenda Jelena Välbe jakaa mitalisteille kisamaskotit. Mitalit jaetaan eri tilaisuudessa myöhemmin.

10.46 Iivo Niskanen onnittelee maalialueella kisan viimeisenä maaliin tullutta Kolumbian Carlos Andres Quintanaa.

10.44 Remi Lindholmia haastatellaan Ylen lähetyksessä. Lindholm myönsi aloittaneensa liian kovaa, jonka jälkeen hiihto kävi vaikeaksi. Suomalaisen loppusijoitus oli 45.

"Tuli sellainen olo, kun Nipsu istuu muumeissa laiturilla ja katsoo auringonlaskua. Vähän sellainen surullinen olo."

10.32 Ristomatti Hakolaa haastatellaan Ylen lähetyksessä.

"Aika säälittävää tarpomista. En ole monta kertaa elämässäni hiihtänyt noin hitaasti perinteistä", sijalle 28 hiihtänyt Hakola suomi itseään.

Hakola kertoi, että hänellä oli ollut vain vähän terveitä harjoituspäiviä kauden aikana. Myös kisat olivat vähissä.

"Huh-huh, meinasin itkeä tuolla mäen päällä. Ei ollut mukavaa. Onneksi oli hyvä ystävä tänään tikissä tai molemmat ystävät."

10.27 Perttu Hyväristä haastatellaan Ylen lähetyksessä.

"Kaksijakoiset fiilikset. Tuntui, että ei ollut niin hyvä jalka kuin skiathlonissa, mutta se oli ehkä hyvä asia: maltoin ottaa alussa rauhallisemmin", Hyvärinen kommentoi Ylelle.

Hiihtäjä vakuutti, että kaikki tuli annettua ladulle ja iloitsi Niskasen menestyksestä.

"Periaatteessa olen jopa hiukkasen pettynyt. Nyt olisi ollut hyvä sauma menestyä ihan huipputasolla. Ladun nousukulma sopi minulle."

10.21 Niskanen saa stadionilla suoran videoyhteyden kotijoukkoihinsa.

10.15 Kiitos Iivo Niskanen! Suomalainen voittaa olympiakultaa, Aleksandr Bolshunov on toinen noin 23 sekunnin erolla suomalaiseen. Johannes Hösflot Kläbo on kolmas 37,5 sekuntia Niskasesta. Neljänneksi sivakoi Norjan Hans Christen Holund ja viidenneksi Venäjän Aleksei Tshervotkin. Perttu Hyvärinen on upeasti kuudes.

10.12 Bolshunovin vauhti ei riitä! Venäläinen tulee 13,8 kilometrin väliaikapisteelle 29,1 sekuntia Niskasta hitaammin

10.10 Iivo Niskanen tulee maaliin. Suomalainen tekee pohja-ajan 37 sekuntin erolla Kläboon ja on erittäin lähellä olympiakultaa! Takaa tulevista enää Venäjän Bolshunov voi uhata suomalaista.

10.06 Niskanen saapuu 13,8 väliaikapisteelle reilussa johdossa. Niskanen on jättänyt kakkosena olevan Norjan Kläbon yli 42 sekuntin päähän! Perttu Hyvärinen on tässä vaiheessa neljäntenä.

10.01 Niskanen johtaa selvästi 10,5 kilometrin väliaikapisteellä. Suomalainen tekee pohja-ajan ja Norjan Golberg on jäänyt jo yli 50 sekuntin päähän. Myöhemmin Bolshunov tulee väliaikapisteelle noin puoli minuuttia Niskasen perässä.

9.58 Bolshunov kirii! 7,5 kilometrissä ero Niskaseen on kaventunut 11 sekuntiin.

9.57 Perttu Hyvärinen hiihtää mainiota kilpailua! Hyvärinen saapuu maaliin ja tekee selvän pohja-ajan. Ruotsin William Poromaa on kakkosena.

9.51 Bolshunov on 13,4 Niskasta jäljessä 6,3 kilometrissä. Kolmantena on Norjan Pål Golberg 20,8 sekuntia Niskasesta. Perttu Hyvärinen on yhdeksäntenä. Koko kuuma ryhmä on ohittanut 6,3 kilometrin väliaikapisteen.

9.50 Johannes Hösflot Kläbo on ottanut maanmiehensä Golbergin lähes kiinni 10,5 kilometrissä. Kläbo jää alle sekuntin Golbergista.

9.48 Iivo Niskasen luisto ja hiihtokunto vaikuttavat erinomaisilta! Niskanen menee 6,3 kilometrin väliaikapisteellä johtoon yli 20 sekuntin erolla Norjan Pål Golbergiin ja ladulta kuuluvien tietojen mukaan myös takaa tuleva Bolshunov on jäänyt suomalaisesta.

9.45 Perttu Hyvärinen menee kärkeen 10,5 kilometrin väliaikapisteellä. Hieman myöhemmin Pål Golberg tekee uuden pohja-ajan.

9.40 Aleksandr Bolsunov aloittaa selvästi hitaammin kuin Niskanen. Venäläinen on 1,8 kilometrin jälkeen kolmantena 8,4 sekuntia Niskasen perässä. Toisena on Ranskan Richard Jouve.

9.38 Johannes Hösflot Kläbo ei sittenkään ulkona kilpailusta! Kläbo menee hitaan alkuvauhdin jälkeen 6,3 kilometrissä johtoon. Pål Golberg tosin ohittaa Kläbon heti 20 sekuntilla.

9.37 Niskasen alkuvauhti on erinomaista. Hän tekee pohja-ajan 1,8 kilometrin väliaikapisteelle.

9.35 Perttu Hyvärinen tekee pohja-ajan 6,3 kilometrin väliaikapisteelle! Samaan aikaan Aleksandr Bolshunov lähtee liikkeelle viimeisenä niin sanotun kuuman ryhmän hiihtäjänä. Alkuvauhdin perusteella Hyvärinen saattaa taistella jopa mitalista.

9.32 Iivo Niskanen liikkeelle!

Niskaselle kisan alkuasetelma on suomalaisessa olympiahistoriassa 2000-luvulla täysin poikkeuksellinen. Vedonlyöntikertoimien perusteella edellisen kerran suomalaisurheilija on lähtenyt olympiastarttiin yhtä selvänä voittajasuosikkina Atlantassa 1996, kun Jani Sievisen piti ottaa olympiavoitto miesten 200 metrin sekauinnissa. Sievinen jäi hopealle.

9.27 Norjan hiihtotähti Johannes Hösflot Kläbo näyttää olevan jo ulkona kärkitaistelusta! Kläbo saapuu 1,8 väliaikapisteelle vasta sijalla 28. noin puoli minuuttia Jouvea jäljessä.

9.22 Hakolan lähtövauhti osoittautuu maltilliseksi. Hakola on 1,8 kilometrissä 20,8 sekuntia kärkimiestä Richard Jouvea perässä Hyvärinen on puolestaan ensimmäisellä väliaikapisteellä toisena, noin yhdeksän sekuntia Jouven perässä.

9.18 Perttu Hyvärinen vauhtiin.

9.16 Ristomatti Hakola liikkeelle. Samaan aikaan Lindholm sivakoi pohja-ajan kolmen kilometrin väliaikapisteellä.

9.06 Remi Lindholm ensimmäisenä suomalaisena liikkeelle. Lindholmin lähtönumero on 12.

9.00 Kilpailu on käynnissä ja ensimmäiset hiihtäjät ladulla. Lähtönumerolla 1 starttasi Yhdysvaltain Ben Ogden. Tästä se lähtee!

08.20 Pekingin olympialaisten ehkäpä odotetuin kisatapahtuma käynnistyy perjantaina Suomen aikaa kello 9. Miesten 15 kilometrin perinteisen hiihdossa Suomen Iivo Niskanen tavoittelee olympiakultaa. Niskasen kovimpana kilpakumppanina pidetään venäläistä Aleksandr Bolshunovia. Niskanen starttaa ladulle numerolla 64, ja Bolshunovin lähtönumero on 70.

Niskasen lisäksi suomalaisista kisassa ovat mukana Remi Lindholm (lähtönumero 12), Ristomatti Hakola (32) ja Perttu Hyvärinen (36).