Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Big airin olympiafinaalit ilman suomalaisia – Rinnekangas jälleen "kuuluisa ensimmäinen, joka ei pääse jatkoon"

Pekingin olympialaisten lumilautailun miesten big airin suomalaiskilpailijat Rene Rinnekangas ja Kalle Järvilehto jäivät karsintaan. Olympiafinaaliin ylsi 12 parasta, ja Rinnekangas oli 13:s. Järvilehto sijoittui 18:nneksi.

Rinnekangas kokosi 139,50 pistettä, kun viimeisen finaalipaikan ottanut Kanadan Darcy Sharpe sai 142,00 pistettä. Rinnekangas jäi sijan päähän finaalista myös viime viikolla kisatussa slopestylessä. Big airin viimeinen karsintalasku onnistui, mutta käsien osuminen maahan vei finaalipaikan.

– Kuuluisa ensimmäinen, joka ei pääse jatkoon. Vika hyppy oli ihan taktinen veto. Tiedettiin valmentajien kanssa, millainen suoritus riittäisi finaaliin. Jotenkin siinä tuli lyötyä kädet lattiaan. En saanut sellaisia pisteitä, millä olisi päässyt finaaliin, Rinnekangas totesi Ylelle .

– Harmittaa pirusti, että en pääse näyttämään finaaliin. Kaiken jätin tänne, mitä minusta lähti. Varmuutta pitää olla enemmän.

Järvilehto onnistui karsintojen toisella kierroksella taituroidessaan kierroksen toiseksi korkeimmat pisteet (85,75). Kaksi muuta laskua päättyi kuitenkin kaatumiseen alastulossa.

– Tänään oli hirveä tunteiden vuoristorata, kun epäonnistuin ensimmäisellä, mutta toisella onnistuin. Ekan hypyn jälkeen selkään sattui paljon, mutta sain kasattua itseni. Nyt jäi kyllä hampaankoloon, Järvilehto sanoi Ylelle.

Järvilehto sai karsinnasta 107,75 pistettä. Karsinnan paras oli Kanadan Max Parrot pistein 164,75.

"Tänään ei ollut Ennin päivä"

Myös Enni Rukajärven ja Carola Niemelän lumilautailu-urakka päättyi Pekingin talviolympialaisissa karsiutumiseen big airin naisten finaalista. Suomalaiskaksikon tunnelmat olivat Pekingin karsintakilpailun jälkeen keskenään erilaiset: Rukajärvi pettyi suoritukseensa, Niemelälle jäi "hyvä fiilis".

– Ei se ihan nappiin mennyt. Aika paljon harmitti ensimmäisen hypyn jälkeen, enkä oikein itsekään tiennyt, mitä teen. Ei ehkä ollut pää sitten ihan mukana tänään, Rukajärvi sanoi Olympiakomitean välittämällä ääninauhalla.

Niemelä sijoittui karsinnoissa 20:nneksi ja Rukajärvi kaksi pykälää huonommaksi.

Kokeneen Rukajärven karsintakilpailu meni väärään suuntaan heti alussa, kun hän epäonnistui ensimmäisessä hypyssään. Toisessa hypyssään hän yritti jälleen gabatonnia, vaikka helpompi hyppy olisi luultavasti ollut järkevämpi valinta. Rukajärvi kaatui myös toisen hyppynsä.

Kun kolmen kierroksen karsinnassa kahden parhaan hypyn tulokset laskettiin yhteen, Rukajärvelle ei jäänyt paljoa mahdollisuuksia päätöslaskuunsa.

– Tänään ei ollut Ennin päivä. Hän sanoi tuossa, että oli todella väsynyt aamusta asti, ja se heijastui tekemiseen. Paukut eivät riittäneet tällä kertaa, ja toiselle kierrokselle tuli ehkä väärä temppuvalinta. Enni halusi yrittää parasta mahdollista, mutta voi olla, että vähän vähempikin olisi riittänyt tällä erää, Suomen lumilautajoukkueen päävalmentaja Antti Koskinen sanoi.

Rukajärven mitaliputki katkesi

Pekingin olympialaisten avausviikolla kisatussa slopestylen finaalissa Rukajärvi sijoittui seitsemänneksi Zhangjiakoussa. Suomalaislautailijan olympialaisten mitaliputki katkesi, sillä hän otti slopestylessa hopeaa Sotshissa 2014 ja pronssia Pyeongchangissa 2018. Rukajärvi sanoi Ylelle , että ura jatkuu, mutta olympialaisissa kilpaileminen on kysymysmerkki.

Olympiadebytantti Niemelä sijoittui slopestylessa 21:nneksi. Big airin karsinnoissa Niemelä kaatui avaushyppynsä, mutta pysyi pystyssä kaksi seuraavaa. Kolmannessa hypyssään hän ei saanut otettua kiinni laudastaan eli lajitermein gräbi uupui.

– Olympialaisista jäi hyvä maku, vaikka olen väsynyt ja kroppa on tosi rikki, Niemelä summasi.

Koskinen oli tyytyväinen Niemelän tekemiseen.

– Oli tosi hieno suoritus Carolalta ensikertalaisena, ja oli kiva nähdä, millä ilmeellä hän oli liikkeellä. Moni ensikertalainen olisi saattanut jännittää itsensä ihan ohi näistä kisoista, Koskinen sanoi Niemelän olympiaurakasta.

Big airin karsintojen ykkönen oli Uuden-Seelannin Zoi Sadowski-Synnott pistein 176,50. Viimeisenä finaaliin eteni Yhdysvaltain Hailey Langland pistein 127,50. Niemelän pistepotti oli 100,75 ja Rukajärven 89,25. Sadowski-Synnott on Pekingin olympialaisista jo slopestylen kultamitalisti.