Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vieremän ihmemies on valmis haastamaan olympiavoittajan Cooper-testissä – Savon Sanomat näyttää juoksukoitoksen suorana lähetyksenä

Vieremän 19-vuotias juoksijalahjakkuus Mikko Kauppinen saa perjantaina elämänsä haasteen, kun kunnan uusi komea urheilukenttä Iivon Areena vihitään käyttöön Cooperin testin kilpailussa.

Kauppisen kanssa samalle lähtöviivalle asettuvat hiihdon moninkertainen olympiavoittaja Iivo Niskanen ja yhdistetyn MM-hopeamitalisti Ilkka Herola.

Savon Sanomat näyttää kolmikon cooper-koitoksen suorana verkkosivuillaan.

Puijon Hiihtoseuraa nykyisin edustava Niskanen on tunnetusti kotoisin Vieremältä, joten nähtävää tapahtumassa riittää.

Kansa on Cooper-suosikkinsa valinnut – Savon Sanomien suora lähetys näyttää, kuinka juoksukoitoksessa käy

Viime syksyn cooper-ennätyksellään 3 830 metriä julkisuuteen täydellisestä pimennosta ponnahtanut Kauppinen ei suinkaan ole hiihtäjiä vastaan käytävässä kisassa vailla mahdollisuuksia.

Ei ainakaan, jos hänen valmentajaansa Sami Karjalaista uskoo.

– Jännä nähdä, millainen vauhdinjako kavereilla on kisassa. Kauppinen pystyy kyllä juoksemaan yli 4 000 metrin, mutta vauhdittaja siihen tulokseen pitää olla, Karjalainen sanoo.

– Luulen, että Kauppisen ja Niskasen välillä tulee tiukka kamppailu. En usko, että Herola pysyy kaksikon mukana, positiivinen Karjalainen ennakoi.

Kauppinen itse kommentoi edessä olevaa kisaa hillitysti. Nuori mies ei toistaiseksi ole vielä päässyt tapaamaan Vieremän suurinta urheilusankaria.

– Kyllä kaksikon kohtaaminen vähän jännittää, koska he ovat niin kovia. Ei pidä kuitenkaan ottaa turhaa stressiä, sillä nämä ovat kivoja juttuja, Kauppinen sanoo.

Kauppinen arveli, että voisi ehkä päästä kysymään Niskaselta vinkkejä omaan harjoitteluunsa.

– Hiihtäjistä hän on paras juoksija, joten hyviä vinkkejä voisi olla tarjolla.

Kuka kolmikosta sitten on kovin Cooperin testissä?

Kauppinen antaa siihen paljon valmentajaansa vaatimattomamman vastauksen.

– En ainakaan minä. Olympiasankarit ovat tietysti kovia, enkä yllättyisi, jos en pärjää heille. Joka tapauksessa tämä on mukava juttu ja yritän juosta sen 4 000 metrin rajan rikki, Kauppinen sanailee.

Kuka on nopein? Äänestä!

Kauppisen matkojen kirjo on laaja, sillä hän on tänä kesänä tehtaillut ennätyksensä niin 400, 800, 1 500 kuin 5 000 metrilläkin. Lauantaina palkintokaappiin irtosi Pohjoismaiden mestaruus 5 000 metrin ennätysajalla 14.58,90.

Kiriä parhaana ominaisuutenaan pitävä Kauppinen pitää eniten keskimatkoista eli 800 ja 1 500 metristä.

– Juokseminen on kivaa; kaikilla matkoilla on omat vaatimuksensa, sanoo juoksutekniikassa Karjalaisen opeissa kehittynyt Kauppinen.

Ohjattuun valmennukseen pääseminen on tuonut uutta oppia aiemmin omatoimisesti harjoitelleelle Kauppiselle.

– Uusia käsitteitä on tullut harjoitteluun paljon. En tiennyt, kuinka monella tavalla harjoittelua voi jaksottaa ja kisoihin valmistautua.

– Olen tykännyt Karjalaisen treeneistä ja melko hyvin olen koviin määriin tottunut. Tarkoitus on juosta kaikki neljä matkaani alle 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa syksyllä.

Perjantai on Vieremällä tapahtumarikas, sillä kello 12–14 järjestettävän cooper-tapahtuman jälkeen yleisö pääsee illalla seuraamaan raviradalla Einari Vidgrenin muistoajoja.

Iivon Areenan avajaisissa nähdään Cooperin testiin osallistuvien tähtiurheilijoiden lisäksi valovoimaisia urheilupersoonia, sillä tapahtumassa ovat mukana Liverpoolin entinen jalkapallotähti Sami Hyypiä, Savo Volleyn vieremäläislähtöinen toimitusjohtaja Antti Siltala, moninkertainen keihäänheiton arvokisamitalisti Antti Ruuskanen, lumilautailija Rene Rinnekangas, Topi Huttunen sekä Tero Pitkämäen 8-vuotias poika Jimi Pitkämäki, joka vast'ikään linkosi ikäluokkansa epävirallisen maailmanennätyksen.